How it’s made : snijplanken

 

Een tijdje geleden vroeg ik op Instagram of je wist dat ik de producten van Gekkiggeit zelf met de hand maak. Heel veel gaven aan dit niet te weten en het leuk te vinden hier meer over te weten te komen. Daarom ga ik in de komende periode af en toe stap voor stap laten zien hoe een product gemaakt wordt. Te beginnen met de snijplanken!

 

Vaak wordt gedacht dat de teksten van de snijplanken er met een lasermachine in gegraveerd worden, maar ik doe dit helemaal met de hand en ik laat je vandaag zien hoe dat in zijn werk gaat. En dat doe ik met ieders favoriet, de apple a day plank!

Stap 1 

Ik begin uiteraard met een lege snijplank. Ik meet grofweg op waar de tekst moet komen te staan en zet dit er met potlood op. Op die manier wordt elke tekst ongeveer gelijk, al blijft het handwerk en is elke plank dus net een tikje anders. Dit is wat ik er juist zo leuk aan vind, elk product is uniek!

close-up-van-een-lege-snijplank-waar-de-tekst-met-potlood-op-is-gezet

 

Stap 2 

Nu komt het leuke werk! Met een speciale houtbrander brand ik de tekst letter voor letter in de plank. Deze techniek wordt pyrografie of ook wel houtbranden genoemd. Het is een soort gebogen ijzerdraad die een paar honderd graden wordt en waarmee je net als met een pen kunt schrijven. Wel is het een heel stuk heter aan je handen dan een gewone pen! Soms zelf zo heet dat er een vlammetje ontstaat als ik aan het schrijven ben. Nu ik het al zo vaak gedaan heb, geloof ik dat ik wel aardig hittebestendige handen heb gekregen haha

close-up-van-het-maak-proces-van-de-snijplanken-van-gekkiggeit

 

Stap 3 

Wanneer de hele tekst erin gebrand is, is de plank klaar. Of nou ja bijna. Na het branden geef ik hem nog een laagje met plantaardige olie. Dit laat de tekst niet alleen beter uit komen, het beschermt je plank ook tegen vuil. Je kunt de plank gewoon normaal gebruiken voor etenswaren. En na gebruik hoef je hem alleen maar even af te nemen met een vochtig doekje en hem weg te zetten tot het volgende gebruik. Als je hem zelf ook af en toe nog invet met wat olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie), dan blijft je plank in de beste conditie. Snijplanken houden niet van afwaswater en al helemaal niet van de vaatwasser, dus ik zou afraden om ze daarin te doen ;-) 

sfeerfoto-van-de-snijplank-met-de-tekst-an-apple-a-day-keeps-anyone-away-if-you-throw-it-hard-enough-van-gekkiggeit

En voilà de snijplank is helemaal klaar! En nu kun jij hem in je keuken neerzetten, je hapjes op serveren, of hem gebruiken om je groente op te snijden natuurlijk. 

Wist je al dat de snijplanken in de shop op deze manier gemaakt worden? 

Shop snijplanken:

 

© 2017 - 2021 Gekkiggeit | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel